Obec Moutnice
Obec Moutnice

1 – Kříž za benzinovou pumpou

Tento kříž se nachází u státní silnice Hodonín–Brno, asi 300 m za benzinovou pumpou směr Brno. Kříž patří obci Moutnice, jeho horní část je litinová a do spodní pískovcové části je vložena deska s nápisem.
Na patě kříže se nachází socha Panny Marie se sepjatýma rukama, na vrcholu kříže tělo umučeného Ježíše Krista. Dle nápisu tento byl tento kříž postaven v roce 1854 a v roce 1864 opraven.

V současné době chystá obec Moutnice velkou opravu tohoto kříže.

Naše rodačka paní Marie Fialová nám poskytla zajímavé vzpomínky, které se k tomuto kříži váží:

"Kříž umístěný naproti bývalé drůbežárny postavili moutničtí občané a moje babička Anežka Králová se o něho starala.

Na každé Vánoce, Velikonoce, Boží Tělo a hody ho zdobila květinami a věnečky. Já jako desetileté děvče jsem ji s výzdobou velice ráda pomáhala. kříž je vysoký, proto jsem musela vylézt nahoru já a pak jsem věnečky uvazovala. Musely být uvázané pevně, aby je vítr neodnesl. Babičce se zdálo, že ten kříž je takový opuštěný, a proto se rozhodla, že k němu zasadí dva stromy, z každé strany jeden.

Objednala si je u pana jahody, který v té době fungoval jako nákupčí. Co kdo ve vesnici potřeboval, to pan Jahoda obstaral. Těm stromům musí být dnes (rok 2019) nejméně 70 let. V roce 1948 babička zemřela a o kříž se začala starat moje maminka paní Marie Zámečníková, rozená Králová. O kříž jsme se starali tak jako moje babička až do roku 1968."

Nápis na desce:

Tento kříž obec  MOUTNICKÁ

Zbudovala v roce 1857

A opravila v roce 1867

 

 

 

 

 

 

 

publikační systém: Synetix
Noter Yeminli Tercümeeryaman dershanetercüme bürosu
©2006-2024 Obecní úřad Moutnice, prohlášení o přístupnosti, mapa stránek